Hari ni hubby request masak asam pedas ikan tenggiri campur bendi & tomato. Dah lama gak x wat asam pedas. Asam pedas style cik nolie ni ikut apa yg mak cik nolie ajar. Cik nolie mmg suka asam pedas..kalau dpt yg pekat lagi suka..hehe. Cuma bila beli cili kering tu kena pandai pilih jgn terbeli yg pedas..nanti asam pedas x bape 'kick'. Resepinya seperti dibawah.
Bahan-bahannya:-
3 keping ikan tenggiri
1 1/2 biji bawang besar (belah 6)*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
8-10 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai (titik jer)
1 inci belacan
1 biji tomato saiz besar (belah 4)
10 biji bendi (belah 2~nak masukan dlm kuah baru belah tau)
minyak untuk menumis (agak2)
garam kasar secukup rasa
1 sudu besar asam jawa adabi
air secukupnya
Cara memasaknya:-
Kisar bahan2 yg bertanda *.
Kemudian panaskan minyak. Bila minyak dah panas, tumis bahan kisar termasuk cili kisar. Masukan serbuk kunyit, serai dan belacan. Kacau hingga bahan garing dan naik bau...kecilkan api.
Masukan ikan yg telah dibersihkan. Biarkan sebentar dan terbalikkan ikan tadi..biarkan lagi dan masukan air sedikit demi sedikit hingga secukupnya (jgn pekat sgt dan jgn cair sgt). Masukan garam dan asam jawa.
Kacau hati2 jgn sampai ikan hancur dan biar hingga mendidih. Bila mendidih, masukan tomato dan bendi. Biar kan sebentar hingga agak2 bendi tu lembut, boleh la tutup api.
Hidangkan bersama nasi putih, roti atau cucur garam..perrhh..hehe.
No comments:
Post a Comment