Sunday, July 10, 2011

LEPAT PISANG DALAM LOYANG

Arini wat lepat pisang tapi masak dalam loyang cam kawan cik nolie roziah yusoff ajar..sempoi..kira cara org malas gitu tapi ye la masa sekarang ni susah dapat daun pisang so idea ni mmg bernas. Lagi2 bulan pose dah dekat nih...mmg sedap wat juadah berbuka.


lepat yg dah siap dimasak..biar sejuk dulu baru potong2 dan ngap

Bahan-bahannya:-

10-12biji pisang masak (lepas lecek dalam 2 1/2 cawan)
4-5 sudu gula pasir (tgk pisang..kalau yg mmg manis..kurangkan gula)
1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar (penuh) tepung gandum
1/2 biji kelapa parut (putih saja)
1/4 cawan santan pekat (kalau suka~cik nolie selalu x letak..hehe)
1 sudu besar minyak masak
air (kalau perlu jika terlebih pekat adunan)


Cara membuatnya:-

Campurkan gula dan garam d alam pisang yg sudah dilecek dan gaul rata. Masukan kelapa parut. Kacau lagi. Masukan tepung sedikit demi sedikit (agak2). Kalau pekat sgt..tambah sikit air.

Akhir sekali masukan minyak masak dan gaul rata.

Sementara tu panaskan loyang yg disapu minyak dalam pengukus. Bila cukup panas, masukan adunan tadi dan rata2 kan dalam loyang dan kukus selama 25-30min hingga masak. Nak tau masak ke tidak..cucuk sikit ngan garpu..kalau x melekat tu dah masak la..wallla...dah siap..sempoiii.

Biar sejuk dulu baru potong..kalau suka..taburkan kelapa parut yg dicampur garam sedikit diatas kuih masa hidang.

No comments:

Post a Comment