Sunday, April 10, 2011

SAMBAL PETAI UDANG

Petai mmg kegemaran kuarga cik nolie. Samada makan mentah atau wat sambal. Kali ni cik nolie nak post sambal petai udang lak. Lebih kurang je ngan sambal petai ikan bilis. Lebih sedap kalau dpt udang yg besar2 sikit..baru ada ummpph. Resepi seperti dibawah..cuba la.



Bahan-bahannya:-

15 ekor udang saiz XL (buang kulit tinggalkan bhgn ekor je)
4 papan petai (belah amik isi je)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 biji bawang besar (potong bulat)
1in belacan
10 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil gula
minyak secukupnya tuk menumis
garam secukup rasa
1/2 cawan air
1 sudu kecil penuh asam jawa adabi


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukan cili kisar, belacan dan gula. Kacau hingga cili betul2 garing. Masukan petai, bawang besar dan akhir sekali udang. Kacau sekejap..masukan air dan asam jawa. Kacau hingga naik minyak..boleh la diangkat dan dihidangkan. Sedap makan ngan nasi putih/nasi lemak.

No comments:

Post a Comment