Monday, October 25, 2010

RESEPI SUP IKAN MERAH

Sup ikan memang sedap kalau betul cara masaknya..sbb kalau tidak betul caranya nanti hanyirnya tak hilang. Ini ialah resepi sup ikan olahan cik nolie ye.  Cik nolie selalu guna ikan merah atau ikan jenak.



Bahan-bahannya:-

1/2 ekor ikan merah (bahagian kepala)
Sedikit rempah tumis
1 paket sup bunjut adabi
1 sudu besar rempah sup adabi
1 biji bawang besar (dihiris halus)
5 biji bawang merah (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
minyak untuk menumis

Air secukupnya
Garam secukup rasa
Asam keping secukupnya
Daun sup&daun bawang (dihiris ~ untuk hiasan)

Cara memasaknya:-

Rebus ikan bersama sup bunjut dan air halia yg diperah (hampasnya satukan dgn bawang yang ditumbuk).

Tumis darat rempah tumis dan bawang yg dihiris. Kemudian masukan bawang & halia yg ditumbuk. Bila garing masukan air ikan dan rempah sup. Kacau hingga garing dan masukan kedalam periuk rebusan ikan tadi.

Masukan garam & asam keping. Biarkan hingga mendidih. WALLA..SIAP!!

Hias dengan daun sup & daun bawang yg dihiris semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment