Wednesday, October 13, 2010

BADAK BERENDAM


Bahan-bahan doh:
1) ½ bungkus tepung pulut
2) 8 helai daun pandan (kisar dan perah patinya)
3) 1 cawan air (masuk sikit2-agak2)

Bahan-bahan inti:
1) ½ biji kelapa parut (untuk dibuat inti)
2) 1 cawan gula merah
3) Sedikit air

Bahan-bahan kuah:
1) 3 cawan santan
2) 1 sudu teh garam
3) Sedikit tepung gandum (utk memekatkan kuah)

Cara-caranya :
1) Kelapa parut + gula merah + sedikit air dan dimasak hingga menjadi inti.
2) Panaskan air/kukusan.
3) Bancuh tepung pulut bersama air dan pati pandan hingga menjadi doh yang lembut.
4) Bentukkan doh lembut bulat-bulat dan isi inti di dalamnya.
5) Sementara itu bancuh santan bersama garam.
6) Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
7) Kemudian kukus hingga masak.
8) Sejukkan.
Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment