Wednesday, October 13, 2010

LOMPAT TIKAM (MOM RECEIPE)

n Lompat tikam ni peberet hubby cik nolie. Kalau bulan pose ni mmg juadah kemestian. Resepi ni pun dari bonda cik nolie.  Ada orang cakap cam bubur sum-sum..emm x dinafikan mcm tapi bubur sum-sum x de lapisan hijau.  Original resepi lompat tikam dari kelate tapi versi diorang ada pulut merah kat bawah pas tu lapisan hijau..pas tu lapisan putih/santan pekat last sekali di makan dgn air gula juga. Tapi cik nolie ikut resepi mak jadi ni ler lompat tikam versi cik nolie ye..hehe..cuba la.



Bahagian warna hijau (bawah)
1 cawan tepung beras
1 paket santan pekat (RM1) ~ jadikan 2 1/2 cawan 
1 cawan pati pandan
1 sudu teh garam

Bahagian warna putih (atas)
1 cawan tepung beras
1 paket santan pekat (RM1) ~ jadikan 3 1/2 cawan
1 sudu teh garam


Cara membuatnya:-

Campurkan semua bahan. Kacau & tapis.
Masak atas api sederhana. Masukkan garam dan kacau hingga berkilat.
Masak yg hijau dulu. Tuangkan kedalam loyang.
Kemudian masak yg putih dan tuangkan dibahagian atas.







Sejukan dan hidang dgn air gula merah. Sesuai untuk hidangan dibulan puasa.

Senangkan.. selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment