Saturday, April 9, 2011

SAYUR KOBIS MASAK KURMA

Pernah dengar tak org masak sayur kobis masak kurma. Selalunya org masak lemak / goreng. Cik nolie dpt resepi ni dari mak cik nolie..dia pulak kawan dia yg ajar. Sebelum ni x penah tau pun. Baru2 ni je masa g rumah mak..budak2 makan bagai nak rak. Sibuk sedap katanya dan suh cik nolie wat. Haa..ni pertama kali cik nolie wat..emm ok gak..kalau dah x tau nak masak ape kan..sempoi je lauknya. Lawankan ngan sambal belaca/sambal tumis dan ikan goreng..perrhhh. Kalau ada ikan masin lagi power..hehe.


Bahan-bahannya:

1/4 biji kobis bulat (potong kasar2)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji cili hijau (potong serong)
sedikit halia muda (tumbuk)
1 batang serai (ketuk2 jer)
2 paket kecil rempah kurma adabi
1 biji kelapa *wat santan pekat 1 mangkuk
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa


Cara membuatnya:-

Panaskan minyak. Tumis bawang, halia, serai dan cili hijau. Bila naik bau, masukkan rempah kurma. Masukan 1 cawan air. Kacau hingga naik minyak. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau hingga santan mendidih, masukan kobis. Kacau kejap dan tutup api. Dah siap..senang je kan..cuba la.

1 comment:

  1. Arwah mak selalu juga masak kurma kobis ni dulu masa saya kecil ! Memang sedap makan dgn nasi panas ! Al Fatihah arwah ibu

    ReplyDelete