Pernah dengar tak org masak sayur kobis masak kurma. Selalunya org masak lemak / goreng. Cik nolie dpt resepi ni dari mak cik nolie..dia pulak kawan dia yg ajar. Sebelum ni x penah tau pun. Baru2 ni je masa g rumah mak..budak2 makan bagai nak rak. Sibuk sedap katanya dan suh cik nolie wat. Haa..ni pertama kali cik nolie wat..emm ok gak..kalau dah x tau nak masak ape kan..sempoi je lauknya. Lawankan ngan sambal belaca/sambal tumis dan ikan goreng..perrhhh. Kalau ada ikan masin lagi power..hehe.
Bahan-bahannya:
1/4 biji kobis bulat (potong kasar2)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji cili hijau (potong serong)
sedikit halia muda (tumbuk)
1 batang serai (ketuk2 jer)
2 paket kecil rempah kurma adabi
1 biji kelapa *wat santan pekat 1 mangkuk
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara membuatnya:-
Panaskan minyak. Tumis bawang, halia, serai dan cili hijau. Bila naik bau, masukkan rempah kurma. Masukan 1 cawan air. Kacau hingga naik minyak. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau hingga santan mendidih, masukan kobis. Kacau kejap dan tutup api. Dah siap..senang je kan..cuba la.
Arwah mak selalu juga masak kurma kobis ni dulu masa saya kecil ! Memang sedap makan dgn nasi panas ! Al Fatihah arwah ibu
ReplyDelete