ni la rupa popia yg dah siap tapi lum goreng (biasa cik nolie simpan kat freezer..nak makan baru goreng) |
Bahan-bahan untuk intinya:
2 biji sengkuang (racik panjang2)
1 biji lobak merah (racik panjang2)
1 mangkuk kecil kacang panjang yg telah dihiris halus dlm 1/2cm
8 ekor udang saiz sedang (buang kulitnya)
4 ulas bawang putih
Sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning (untuk mencantikkan inti)
Tumbuk bawang putih dan udang. Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk. Bila garing, masukkan sengkuang dan lobak merah. Masukan garam secukup rasa dan sedikit pewarna kuning. Kacau hingga inti agak kering, baru masukan kacang panjang. Kacau rata hingga inti betul2 kering, angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan untuk kulit:-
1kg tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 sudu kecil garam
air secukupnya
3/4 cawan minyak
bancuhan tepung yg dah siap untuk di perap |
ni la caranya mengalin tepung diatas kuali leper..tiada minyak diperlukan..mesti nipis tau.. |
kulit yg dah masak..leh la diangkat menggunakan tangan |
taraaaa...dah siap...1kg tepung dpt cam gini ler byk nyer |
Cara membuat popia:-
letak inti secukupnya |
gulung kulit popia |
supaya jadi cam ni..dah siap |
Lepas dah siap suma...boleh la di goreng dalam minyak yg byk sehingga garing. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama cili sos (kalau nak wat sos sendiri boleh tgk kat resepi sos cili cik nolie).
No comments:
Post a Comment