Sunday, December 5, 2010

KUIH GULUNG BERINTI SAYUR

Kuih gulung ni hasil experimen cik nolie. Sebenarnya cik nolie nak wat 'chai kueh' sejenis kuih cina tapi cari tepung tang mien x jumpa2. Apalagi modify la...jadi la chai kueh versi cik nolie cuma mungkin rasa nya lain sikit kot..hehe. Caranya cik nolie guna resepi kuih gulung laksam cuma kurangkan tepung supaya lembut dan isikan dgn inti 'chai kueh'..taraaa..jadi ler kuih nih.


kuih gulung berinti sayur kena makan dgn cili sos buatan sendiri baru ada ummpphh

Bahan-bahannya untuk intinya:-

Secekak daun kuchai (potong2 dlm 2cm panjang)
2 sudu besar udang kering (basuh dan tumbuk)
2 ketul tahu putih (hancur2 kan)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 ulas bawang merah (tumbuk)
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa (optional~kalau masih kurang masin ler)

inti yg dah siap dimasak
 Panaskan minyak. Tumis bawang dan udang kering yg telah ditumbuk. Bila garing, masukan tahu. Kacau hingga sebati. Bila agak garing, masukan kuchai dan kacau lagi. Kalau cukup rasa dan masaknya..leh la diangkat dan disejukan.


Bahan-bahan untuk kuih gulung:-

1 3/4 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
3 cawan air

Campurkan suma bahan dan tapis.

Cara membuatnya:-
panaskan (kukus) tudung periuk yg telah di sapu minyak

bila cukup panas..tuangkan adunan tepung tadi dan kukus hingga masak

angkat tudung periuk berisi tepung yg telah masak dan letakkan inti sayur

gulung menggunakan sudu berhati2 supaya gulungan x pecah

bahagian akhir ..ambil tepung dari depan dan sematkan gulungan

cam ni la ropernya bila udah siap..masukan dlm pinggan dan curahkan sos di atasnya

No comments:

Post a Comment