Tuesday, November 9, 2010

SUP TULANG

Macam yang cik nolie cakap sebelum ni..cik nolie punya peberet mmg sup. Sup tulang ni resepi ayahanda cik nolie. Menu wajib setiap hari pertama raya puasa & raya haji kami sekeluarga dari dulu sampai la skrg. Mesti guna tulang rusuk fresh baru kaw2 rasa dia. Lawannya sambal kicap cili padi..tapi cik nolie suka cam tu jerr..makan ngan nasi impit..emmm..sungguh menyelerakan.


Bahan-bahannya:-

2 Kilo tulang rusuk
Sedikit air perahan halia

Bahan tumis:-

1 biji bawang besar (hiris halus)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk ~ air perah kedalam rebusan tulang)
1 paket kecil rempah sup adabi (boleh lebihkan kalau suka pekat)
Sedikit rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng


Cara membuatnya:-

Rebus tulang dgn perahan air halia hingga empuk.

Kemudian tumis darat rempah tumis, kemudian masukan bahan2 yg ditumbuk dan dihiris tadi. Goreng hingga naik bau..masukan rempah sup yg telah dibancuh dgn sedikit air. Biar hingga garing..masukan kedalam air rebusan tadi. Masukan garam secukup rasa..dah siap.

Hidang bersama daun sup dan daun bawang. Sedap dimakan dgn nasi putih / nasi impit..cuba la.

No comments:

Post a Comment