Perrhh..nama gempak tu tapi masakannya simple yo...hehehe. Cik nolie memang nak masak pasta sbb tuk makan malam cik nolie suka yg simple dan yg ada pasta spiral jer..apa nak wat ek..tiba2 lak terpikir nak wat resepi olahan baru..saja je cuba..buat pun sikit jer tuk 3 org makan..alhamdulillah menjadi. Tukang test cik nolie ..sapa lagi kalau bukan zamir dan sabrina pun suka..kata zamir 4 bintang dari 5..hai anak2 ku..bab puji umi dia kasi la kat diorg. Senang dan cepat nak watnya..kiranya kalau ada tetamu dtg adhoc2 tu buleh la masak pasta nih. Sesuai gak kalau nak tukar spiral pasta tu ke macaroni. Sesuai dimakan untuk makan malam sebab x berat.
Bahan-bahannya:-
1 1/2 cawan spiral pasta yg telah di rebus (jgn terlebih lembut) dan ditos
3 sudu besar minyak jagung
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
3/4 cawan daging ayam (potong kecil)
3 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
2 sudu besar stok ayam maggi
1/2 sudu besar sos ikan
3-4 sudu besar sayur campur
2 cawan air
Cara memasaknya:-
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar. Masukkan ayam. Bila ayam agak garing, masukkan sos cili, tomato, stok ayam dan akhir sekali masukan air. Masukan pula sos ikan dan sayur campur. Kacau rata.
Bila sup menggelegak, masukkan pasta, kacau rata dan angkat...senangkan.
p/s: daging ayam nak tukar ngan daging lembu pun boleh cuma daging direbus dulu pas tu 2 cawan air tu tukar ke 2 cawan stok rebusan daging.
No comments:
Post a Comment