gambar hiasan dari audrey cook website |
600 gm bahagian ekor Ikan Kerapu (garoupa)
1 inci halia (hiris halus)
1 sudu besar sos light soy (kicap cair)
1 / 2 sudu teh kicap hitam (kicap pekat)
2 sudu makan minyak zaitun bawang putih
(kalu x dok..bantai je la pape minyak ..pas tu campur ngan bwang putih tumbuk)
Sedikit minyak bijan
2 sudu makan air
Untuk hiasan:-
daun bawang (hiris halus)
1 biji cili merah besar (hiris halus)
sedikit serbuk lada putih
Cara memasaknya:-
- Masukkan ekor ikan yg telah dibasuh bersih dan dikelar ke dalam pinggan panjang.
- Gaulkan ekor ikan dengan halia, minyak zaitun, minyak bijan dan kicap pekat.
- Kemudian siram kicap cair yg telah dicampur dgn 2 sudu air ke atas ekor ikan (rata2).
- Kukus selama 20 minit.
- Hiasi dengan cili merah dan daun bawang dan sedikit serbuk lada putih. Sajikan panas2.
No comments:
Post a Comment