Saturday, November 27, 2010

BISTIK DAGING DAN KACANG PEAS (RESEPI AYAHANDA)

X tau apa nak masak hari ni? Apa kata cuba resepi bistik cik nolie nih. Sempoi dan sonang yo. Sedap makan ngan roti perancis atau nasi empet. Resepi ni aruah ayahanda cik nolie yang ajar. Dah lama gak x buat..seb baik masih ingat resepinya..hehehe.


Bahan-bahannya:-

1kg daging batang pinang (potong nipis dan ketuk2 skit ngan pisau ~supaya senang empuk)

5-6 senduk sos tomato
air secukupnya (letak 4 cawan dulu..lepas letak semua sos..rasa dulu..kalau kurang air..leh tambah)
3 senduk sos cili
1 senduk kicap pekat
1 senduk kicap manis
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)-optional
2 sudu besar lada sulah (leh tambah kalau suka)
garam secukup rasa
1/2 cawan tepung jagung bancuh dgn air (agak2 asal cairkan tepung)
1 tin sedang kacang peas (siram air dan tos)
5 biji kentang (hiris nipis bulat dan goreng)
3 biji bawang besar (hiris bulat dan goreng)


Cara membuatnya:-

Daging dibasuh dan gaul dgn sedikit tepung beras dan garam. Panaskan minyak dalam periuk dan goreng daging hingga garing sedikit dan masukan air serta gula. Rebus daging hingga empuk.

Kemudian masukan semua sos, kicap, lada hitam, lada sulah dan garam secukup rasa.

Bila rasa kuah secukup rasa..masukan kacang peas, kentang dan bawang besar yg telah digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Kacau hingga pekat..rasa lagi. Kalau kurang leh tambah mana2 yg patut ikut kesesuaian rasa anda. Bila kuah dah pekat..bleh la diangkat dan dihidangkan.

Peringatan:- kalau nak letak garam..seelok2nya bahagian akhir bila kuah dah pekat supaya x terlebih masin.

No comments:

Post a Comment