Thursday, October 28, 2010

RENDANG PADANG (MOM RECEIPE)

Cik nolie kalau nak masak rendang ayam masa hari raya mesti masak rendang nih sebab senang, ringkas dan sedap rasanya.  Lain daripada yg lain.  Rendang ni resepi yang diajar oleh bonda cik nolie sejak dulu lagi. Susah nak jumpa rendang ni dimana-mana so kena la masak sendiri ye...hehehe.


versi yg dah dikeringkan


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam (potong 16)
3-4 biji bawang besar  (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
1 in halia (dikisar)
2 in lengkuas (dikisar)
4 batang serai (hiris & dikisar)
3 biji cili merah & 15-20 biji cili padi (dikisar)
2 inci kunyit hidup (dikisar)~ nak guna kunyit serbuk pun boleh
Minyak untuk menumis
1 mangkuk santan pekat/1 kotak
1 helai daun kunyit (carik2 jer)
2 helai daun limau purut (carik2 jer)
2 keping Asam keping
Garam secukup rasa


Cara memasaknya:- 

Panaskan minyak..tumis semua bahan kisar sampai garing dan naik bau..masukan ayam ..biar sampai garing dan agak kering..masukkan santan pekat..tambah air sikit kalau agak kering..masukkan daun kunyit (carik2 jer)..asam keping..garam..daun limau purut..agak2 ler byk mana ye..kacau hingga naik minyak dan ayam nya masak.

versi becak2 - cicah ngan nasi impit malatop


Walla..dah siap!!

No comments:

Post a Comment