Haaa..cito pasal masak lomak ni..cik nolie punyo omak mertuo mmg pakar wat masak lomak tapi tiap kali tanyo..jawapan eh..la masak punyo sonang pun x tau..huhu..sabo jer la. Akhirnya dapek juo cik nolie caro masak yg boto (bukan x reti masak ye cuma kurang marvelous jer)..hehe. Dari petua resepi kak ita tajul minah nogori sombilan tu..akhirnyo cik nolie tau la kenapa masak lomak robung cik nolie kurang marvelous selama nih..lopeh ikut caro yg boto..berjayo cik nolie mengexperimenkan rosopi nih. Yg tukang kasi markah tentu la abg tersayang..hehehe
Bahan-bahannya:-
1/2 kilo rebung jeruk (rendam & dibasuh bersih)
1 kilo daging (dipotong ikut suka & direbus hingga empuk)
20 biji cili api (dikisar) ~ boleh tambah kalau nak lagi pedas
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 inci kunyit hidup/serbuk kunyit
2 batang serai (ketuk2 jer)
Santan pekat 2 henggit
Garam secukup rasa
Asam keping secukupnya
Cara memasaknya:-
Campurkan bawang, cili api dan kunyit hidup yg dikisar tadi bersama rebung kedalam rebusan daging. Masukan juga serai yg diketuk2. Masak hingga semua bahan sebati..dan boleh la dimasukan santan pekat, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih dan tutup api. Dah SIAPP!! Senangkan.
Perhatian:-
Kalau nak tukar daging lembu kepada ayam juga boleh cuma x yah la rebus ayam tu ye. Kecutkan jer ayam dgn awas2 tadi hingga sebati..lepas tu baru masuk santan dan seterusnya.
No comments:
Post a Comment