Bahan-bahan:
a) 2 sudu marjerin
b) 10 ekor udang saiz XXL di goreng dulu ngan marjerin, goreng kejap je
c) 2 ulas bwg putih/ 5 ulas bwg merah / 1/2 in halia - hiris2 saje
d) 1 sudu kecil serbuk jintan manis
e) Lada sulah (agak2)
f) 2 cawan beras basuh & 3 cawan air
g) garam ikut rasa
h) 2 sudu besar sos tomato
i) 1btg kayu manis dan bunga lawang
j) 1 helai daun pandan
b) 10 ekor udang saiz XXL di goreng dulu ngan marjerin, goreng kejap je
c) 2 ulas bwg putih/ 5 ulas bwg merah / 1/2 in halia - hiris2 saje
d) 1 sudu kecil serbuk jintan manis
e) Lada sulah (agak2)
f) 2 cawan beras basuh & 3 cawan air
g) garam ikut rasa
h) 2 sudu besar sos tomato
i) 1btg kayu manis dan bunga lawang
j) 1 helai daun pandan
Cara membuatnya:-
Panaskan marjerin. Tumis bawang putih/ bawang merah / halia dan rempah tumis.
Sudah kuning masukkan udang. Goreng sekejap sahaja..angkat udang.
Sudah kuning masukkan udang. Goreng sekejap sahaja..angkat udang.
Kemudian masukkan jintan manis & lada sulah, sos tomato, gula & garam..masukkan beras & air...tunggu sampai masak. Bila dah kering masukkan udang tadi semula..gaul rata dan biar hingga betul2 masak.
Perhatian:- Nasi ini sedap dimakan dgn sambal tumis udang, udang masak rempah ke..ayam goreng ke..salad ke..apo2 yo lah..hehe
mekacih la kak, postkan kat blog akak...he3...
ReplyDeletesama-sama kasih..ada resepi kasi ler lagi..leh akak experimen pas tu promote kat cini..
ReplyDelete