Mee udang pun banyak versi resepi yg cik nolie jumpa tapi yang ini resepi dari kawan cik nolie. Namanya Mazni. Dia ckp resepi ni senang jer..emm lepas buat memang betul la..senang jerr. Bahan2 nye pun x susah. Hari ni (23/10/2010) cik nolie keje tapi balik lambat sbb kena ganti masa...pikir2 baik cuba mee udang nih..cepat & ringkaskan..hehe.
Bahan-bahannya:-
2 bungkus mee kuning (dicelur)
Sawi secukupnya (dicelur)
Taugeh secukupnya (dicelur)
4 Keping tahu putih (digoreng & dihiris nipis)
Daun sup&daun bawang (dihiris)
Sedikit bawang goreng
Limau kasturi
Kuah:-
15 ekor udang saiz besar
5 ulas bawang merah (tumbuk)
6 ulas bawang putih (tumbuk)
sedikit halia (tumbuk)
3 sudu besar cili kering yg telah dikisar
1/2 kilo kentang (rebus hingga empuk & kisar dgn air rebusan sekali)
1/2 botol besar cili sos
garam & gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara-caranya:-
Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk dan cili kisar hingga garing. Masukkan udang. Goreng sekejap dan angkat udang. Masukkan kentang & air yg telah dikisar. Masukkan cili sos, garam & gula secukup rasa.Biar hingga menggelegak. Masukkan udang tadi semula dan tutup api.
Hidangkan mee yg telah dicelur bersama kuah dan bahan2 sampingan.
No comments:
Post a Comment