Hari ini nak share resepi candy kelapa yang chenolie amik dari MommaMia@myresepi.com. Chenolie buat untuk door gift majlis cukur jambul anak buah chenolie. Senang je buat dia tapi biasa la..x ikut sangat resepi ni 100%..hehe.
Resepinya seperti berikut.
Bahan-bahan untuk dikacau:-
3 cawan kelapa kering
2/3 cawan badam/pistachio cincang (chenolie x letak)
1 tin susu pekat (chenolie lebihkan sikit bagi dia betul2 sebati dengan kelapa)
1 sudu kecil serbuk pelaga (chenolie x letak..x suka rasa dia)
Cara membuatnya:-
Panaskan kuali. Masukan kelapa kering dan goreng kering (sangai) hingga kelapa jadi keperang-perangan.
Masukkan susu pekat dan kacau sebati. Tutup api.
Ambil 1 cawan kelapa kering dan letakkan dalam bekas.
Biar adunan suam2 sikit. Minyakkan tangan dan buatkan bentuk bola kecil adunan tadi. Roll/salutkan dengan kelapa kering tadi. Buat sehingga habis adunan.
Letak dalam cup dan hiasla ikut suka. Sejukan dalam peti sejuk selama 1 jam (chenolie sejukan dalam suhu bilik je).
Nak lagi sedap celup ngan coklat..enmmm lagi malatop.
kak mane nk dpt bekas yg 3 tu ye?
ReplyDelete