Sunday, September 23, 2012

ROTI CANAI

Assalammualaikum,

Lamanye cik nolie x update blog. Sibuk sgt dgn tugas harian dan tempahan kuih frozen..alhamdulillah.

Semalam dari pagi sampai petang sibuk dgn seminar. Insyallah sedikit masa lagi cik nolie akan share peluang perniagaan ni dgn semua. Pape pun hari ni memang malas nak kuar sarapan. Semalam tanya hubby dan bb sabrina nak makan apa..jawap mereka roti canai la...hehe.

Roti canai ni yg ajar cik nolie buat sudah tentu la bonda. Selalu gak cik nolie buat dulu masa abg zamir masih ada kat sini. Cuma hari ni berkesempatan tuk post kat blog ni. Tambahan adik ain sibuk suh post resepi.

Biasa cik nolie buat ikut resepi bonda main campak2 je..kali ni betul2 sukat supaya senang nak post dan org ikut. Kali ni cik nolie ubah sikit resepi lepas tgk respi org lain letak telur. Pastu selalu tgk kat kedai diorg perap ngan marjerin je. Jadi kali ni yang beza cik nolie tambah telur dan perap dgn marjerin je. Yg lain sama cam biasa. Biasa x letak telur dan perap dgn minyak je. Sesiapa yg nak cuba tu sila la...insyallah pasti jadi.


Roti canai yg garing tapi lembut didalam makan bersama kuah kari sardin

Bahan-bahannya:

1kg tepung gandum
450ml air
2 sudu besar susu pekat *paras sudu je
1 biji telur
2 sudu kecil garam
2 sudu marjerin - untuk uli bersama doh
marjerin secukupnya (agak2) tuk salut doh semasa perap (salut ngan minyak pun leh gak)

Cara membuatnya:-

Masukan air kedalam bekas. Campurkan garam, susu pekat dan telur. Kacau sebati.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit hiingga habis dan uli hingga tidak melekat.

Masukan 2sudu besar marjerin dan uli lagi hingga sebati dan tidak melekat.

Bahagikan doh kepada beberapa doh kecil yg di bulat2kan. Buat hingga habis dan sapu marjerin. Perap semalaman. Boleh dpt dalam 16-18 biji.



Esoknya leper2kan doh macam ni.



Kemudian boleh la ditebar satu persatu. Cik nolie tak reti tebar so tarik2 tepung tu hingga lebar kat dulang sehingga nipis kemudian lipat dan gulung jadi camni.


Selepas dibiarkan beberapa minit. Bolehla dileperkan camni dan digoreng atas kuali leper/non stick.




Bila dah garing cam tu..angkat dan tepuk2 bagi lembut. Taraa siap untuk dihidangkan...yum3..cuba la.







No comments:

Post a Comment