Bahan-bahannya:-
7 keping ayam yg dibuang kulit
1 biji lobak merah (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong ikut suka)
1 biji bawang besar (hiris nipis2)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
10 biji lada putih biji
2 sudu kecil (penuh) rempah sup adabi
garam secukup rasa
2 keping asam keping
2 mangkuk air (agak2 tenggelamkan ayam dan lebihkan sikit je)
Cara memasaknya:-
Masukan ayam, lobak merah & kentang kedalam periuk. Kemudian masukan air (guna periuk yg tinggi skit supaya air x melimpah bila mendidih). Masukan suma bahan kecuali asam keping dan garam.
Pasangkan api yg perlahan dan biarkan hingga sup mendidih. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan asam keping. Biarkan mendidih sekejap dan boleh la ditutup api.
Masa menghidang, taburkan dengan sedikit daun sup dan daun bawang...walla..dah siap...senangkan..
No comments:
Post a Comment