gambar ehsan dari Y3K |
gambar ehsan dari Y3K |
100ml stok ayam (suam2)
1 ketul 'crab filament stick' (carik2 kan)
1/8 sudu teh garam
1 sudu makan bawang goreng (lebih sedap wat sendiri guna bawang merah) ~ untuk hiasan
1 sudu makan daun bawang (hiris halus) ~ untuk hiasan
Cara menyediakannya:-
Satukan telur, garam dan stok ayam. Kisar hingga halus dan sebati.
Letakkan jejari ketam yg telah dicarik2 tadi kedalam mangkuk kaca tahan panas. Tuangkan adunan telur tadi ke atasnya.
Tutup dgn aluminium foil dan lubang2 kan seperti dalam gambar di atas untuk mengelakkan adunan meledak semasa dimasak terutama masa guna microwave...hehe.
Letakkan mangkuk tadi dalam microwave oven. Kukus selama 2 1/2 minutes dalam suhu sederhana.
Kalau kukus cara biasa, masak air dalam kuali yg siap tempat pengukus. Bila air menggelegak, letak mangkuk telur, tutup dan kukus hingga masak.
Keluarkan dari microwave dan biarkan sebentar selama 5 minit.
Tabur bawang goreng dan daun bawang atasnya dan dihidang panas2. Kalau suka pedas makan ler ngan sos cili ...hehe.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment