Wednesday, December 8, 2010

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS STYLE CIK NOLIE

Sambal tumis ikan bilis ni saja cik nolie post kan lagi kat bahagian lain. Bukan apa selain dibuat sambal nasi lemak..sambal ni boleh dipelbagaikan hidangannya. Boleh wat inti roti gulung. Boleh makan ngan pulut dan nasi impit serta kuah lodeh. Cicah lempeng pun sodap. Tu sbb cik nolie kalau wat sambal tumis..wat banyak2 dan simpan kat peti sejuk..nak makan panaskan jer. Resepi sambal ni tahan lama tapi kena simpan dalam peti sejuk ler..tapi kena pastikan cili betul2 garing dan masak hingga naik minyak. Maksud tahan lama tu idak ler sampai berminggu2 dan berbulan2 ye..hehe.



Bahan-bahannya:-

1 cawan cili kisar

1 1/4 cawan minyak (minyak kurang..cili x garing nanti)
segenggam ikan bilis (basuh dan goreng)
sejemput ikan bilis (tumbuk)~lepas tumbuk dpt dalam 2 sudu besar
5 ulas bawang putih (tumbuk)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1 biji bawang besar (hiris bulat dan ketuk2 skit)
1 inci belacan
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
2 1/2 cawan air asam (asam jawa dalam 1 sudu besar penuh)


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis dan ketepikan. Guna minyak yg sama, tumis bawang dan ikan bilis yg ditumbuk. Bila sudah garing, masukan cili kisar, belacan dan gula. Goreng hingga cili garing. Masukan bawang hiris. Kacau lagi. Kemudian masukkan ikan bilis goreng tadi dan kacau rata.

Akhir sekali masukan air asam dan garam secukup rasa. Masak hingga naik minyak..boleh la diangkat dan dihidangkan.

p/s: sambal yg sedap mesti menggunakan cili kering yg x pedas (gred baik punya). Lagi satu sambal nak tahan lama..sambal kena masak dgn api yg kecil hingga naik minyak dan betul2 masak.


~~~~~~~~~~~~~~~~ 

No comments:

Post a Comment