Dalam banyak-banyak bubur..ni la bubur peberet cik nolie. Resepi olahan bonda..tah camne dia leh terpikir nak wat bubur ni x tau ler..hehe. Memang senang dan cepat nak buat...cuba la. Selalu cik nolie buat kalau bulan pose..almaklum la time berbuka mesti ada juadah manisan kan..hehehe. Kalau nak sedap lagi..sejukan dalam peti sejuk..emmmm sooo guuudd.
Bahan-bahan tepung gunting:-
2 cawan tepung gandum digaul garam sikit dan diletak air sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh.
Kemudian tepek2 kat dulang dan tabur tepung gandum. Potong memanjang kemudian gunting kecil2. Tabur tepung gandum supaya x melekat.
Masak air, bila menggelegak..masukkan tepung gunting tadi...bila timbul tu makna dah masak la.
Toskan.
Bahan-bahan kuahnya:-
Santan secukupnya dari 1 biji kelapa/1 kotak santan KARA
Air gula merah secukup rasa (Cairkan dulu gula merah+air dan tapis)
Gula putih 2-3 sudu jer
2 helai daun pandan
Campurkan jer suma bahan tu. Mesti siapkan campuran kuah ni dulu baru buat tepungnya.
Bila tepung gunting dah masak, toskan dan masukkan dalam kuah ni dan masak hingga menggelegak. Mesti sentiasa kacau..kalau x kuah bubur x cantik.
Kalau suka tambah la sagu mata ikan.
kenapa ada resepi yg suruh masak tepung @ goreng tanpa minyak dulu ye sebelum gunting? saya pernah buat pn x masak pn.. tapi mmg kembang la lepas da siap tu... hehe
ReplyDelete