Emm laksam ni mmg peberet cik nolie..jenuh juga belek buku resepi tengok macam2 versi resepi. Akhirnya cik nolie belajar dari Gee (kawan cik nolie)..haii cam biasa la resepi agak2..nak kena experimen la pulak. Lepas tu cik nolie call bonda lak. Dia pun bagi resepi gak. Resepi dari 'sajian dari istana' katanya. Emm..setelah diteliti kedua resepi..cehwah ..akhirnya cik nolie cuba resepi bonda dulu. Alhamdullilah jadi...tapi kuahnya kena wat improvement. So kat sini cik nolie letak kedua2 resepi. Jadi ikut suka la nak cuba yg mana ye.
Kuih gulung (laksam)
Resepi bonda cik nolie
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
3 cawan air
Resepi gee
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak
air (agak2)
Cara membuatnya:-
Campur semua bahan. Tapis.
Panaskan kukusan. Sapu minyak pada tudung periuk.
Panaskan tudung periuk. Lepas tu tuangkan bancuhan tepung dan kukus hingga masak.
Dah masak, angkat, sejukkan sekejap dan gulung.
Buat hingga habis.
Kuah (laksam)
Resepi bonda cik nolie
1 kilo ikan kembung (rebus dgn asam keping byk2, pas tu asingkan isi dan tumbuk halus)
santan pekat secukupnye
garam secukupnya
lada hitam & lada sulah secukupnya
air rebusan ikan (ambil sedikit & campurkan dalam santan pekat)
Serai titik
bawang merah, bawang putih & halia (sikit je) tumbuk halus
Resepi gee
1 kilo ikan kembung (rebus dgn asam keping byk2, pas tu asingkan isi dan tumbuk halus)
santan pekat secukupnye
garam secukupnya
lada putih secukupnya (kalau x de..lada hitam pun buleh)
air rebusan ikan (ambil sedikit & campurkan dalam santan pekat)
bawang merah hiris halus
Cara membuatnya:-
Campur semua bahan.
Masak hingga pekat dan sebati.
Ulam
sedikit kacang panjang
sedikit daun selom
sedikit timun
sedikit bunga kantan
sedikit taugeh
Semua bahan di atas dihiris halus dan dihidang mentah.
Laksam di potong ikut suka. Taburkan ulam. Siram dgn kuah.
Akhir sekali letak sambal belacan untuk lebih pedas.
Sambal
sedikit cili kering~dibasuh, goreng sedikit dan ditumbuk dgan sedikit belacan & garam (jika suka)
No comments:
Post a Comment