Sambungan dari cite buat roti canai..teringin pulak nak buat murtabak pisang. Lama sungguh x buat. Resepi ni aruah abah cik nolie yg punya. Kalau dulu mmg suka sgt dia makan ni. Kalau buat roti canai mesti ada murtabak pisang dan roti canai telur kucai. Makan panas2 sedap sgt. Cuma cik nolie x brapa suka sbb manis. Kalau roti telur kucai...emmmm...malatop..hehe. Resepi ni untuk wat 3 keping murtabak pisang.
Bahan2 untuk intii murtabak pisang:-
3 biji pisang emas/lemak manis (buang kulit dan hiris nipis)
1 biji telur
1/2 sudu besar gula (nak manis tambah lew)
Campurkan semua bahan hingga sebati. Siap tuk dibuat murtabak.
Cara membuat murtabak:-
Amik doh roti canai letak minyak secukupnya dan leper2kan. kemudian kibar2kan hingga nipis dan melebar. Kalau reti tebar lagi bagus la..heehehe..pastu letak inti tadi. tutup ke empat2 bahagian cam kat bawah. Sementara tu panaskan kuali dan letak minyak secukupnya. Dah panas..letaklah murtabak tadi.
Goreng murtabak dgn api sederhana. Balik2 kan hingga garing kedua2 bahagian cam kat bawah.
Dah siap!!!
No comments:
Post a Comment