Monday, September 24, 2012

MEE REBUS

Assalammualaikum,

Kali ni cik nolie nak post resepi mee rebus pulak..hehe. Masak masa raya haritu sebenarnya tapi baru sekarang ada masa nak post resepi.

Masa tu kengkawan Joubert nak datang rumah. Pikir punya pkir apa nak masak ..selak2 la buku resepi. Emm nampak la resepi mee rebus..tgk resepi cam mee udang pun ada ..cam mee bandung pun ada. Belasah je la kan..hehe. Akhirnya selamat gak cik nolie mengexperimen resepi dari buku tu yg x penah cuba lagi. Cuma kena ubah gak sikit sana sini kasi mantop. Gambar mee yg siap hidang x sempat amiik sbb dah licin..hehe.



Bahan-bahan mee dan sampingan:-

1kg mee kuning (basuh dan celur)
secekak sawi (bersihkan, celur dan potong2)
Sedikit taugeh (celur air panas je)
6 keping tahu putih (letak garam dan goreng kemudian potong2 kecil)
beberapa biji limau kasturi (belah 2 je)
5 biji telur (rebus dan belah 4/6)
Daun sup dan daun bawang (di hiris2)


Bahan-bahan untuk kuah:-

600g tulang /ekor (rebus untuk stok) ~ tapi cik nolie tak buat nih
300g daging (hiris2 dan rebus hingga empuk)
300 ekor udang (amik kulit basuh2 dan rebus untuk stok. udang asingkan)
300g keledek campur 300g kentang (rebus dan lecek hingga lumat)
1 senduk cili kisar (boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian kepedasannya)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
5 camca besar sos tomato
1 senduk besar air gula merah (yg dah dimasak awal2) - kalau suka manis letak le lebih
Minyak secukupnya untuk menumis


Cara memasak kuah:-

Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yg telah ditumbuk hingga naik bau, masukan cili kisar. Goreng hingga garing.

Bila dah garing masukkan udang sekejap dan angkat. Masukan pula daging berserta semua air stok (masa buat stok tu agak2 la airnya).

Masukan pula keledek dan kentang yg telah dilecek, sos tomato, air gula merah dan garam secukup rasa. Dalam resepi ni xde asam tapi cik nolie saja je letak sekeping asam keping..hehe...ok je.

Kacau la hingga kuah likat. Masa yg sama masukkan semula udang tadi.

Dah ok kepekatan dan rasa kuah boleh la tutup api dan hidangkan bersama mee dan bahan2 sampingan tadi.




No comments:

Post a Comment