Sunday, September 23, 2012

KARI SARDIN DENGAN KENTANG

Assalammualaikum,

Sekarang ni cik nolie nak post resepi Kari Sardin dengan kentang pulak. Biasa masak ni kalau buat roti canai atau puri. Cicah cekodok kosong dan lempeng pun sodap. Lepas tu wat lauk tengahari sekali..hehe..dua dalam satu. Lauk ni memang kegemaran hubby dan anak2. Sesiapa yang nak cuba tu sila la...sempoi je.



Bahan-bahannya:

1 tin sardin (kuah buang separuh)
3 biji kentang (potong ikut suka)
*1 labu bawang besar (1/2 tumbuk, 1/2 hiris2 je)
*1in halia (tumbuk)
*3 ulas bawang putih (tumbuk)
*1 batang serai (tititk je)
*3 tangkai cili kering
*sedikit daun kari (xde pun x pe)
2 senduk rempah kari
1 sudu besar serbuk lada
1/2 kotak santan kotak kara
2 keping asam keping
*rempah 3 sekawan
2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda *. Setelah garing masukan serbuk lada dan rempah kari serta sedikit air. Kacau hingga naik minyak masukan air yg lebih tadi. Masukan kentang. Biar hingga kentang empuk.

Bila kentang dah empuk, masukan sardin bersama baki sos tomato. Masak sekejap dan masukan santan, garam secukup rasa serta asam keping. Kacau berhati2 supaya sardin x hancur.

Bila kuah pekat dan berkilat boleh la tutup api dan dihidangkan. Kalau pekat sangat tambah air panas.

Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment