Saturday, February 4, 2012

KUIH KERIA

Assalammualaikum,

Salah satu kuih peberet cik nolie ialah kuih keria aka kuih gelang (panggilan cik nolie masa kecik2 dulu)..hehe. Kat alor gajah diorg panggil kuih koye..emmm..mcm2 kan.

Hari tu cik nolie nak wat kuih cek mek molek..jadi petang tu rebus le keledek ..lenyek dan sejukan. Tapi tetiba hubby kata wat kuih keria je la..senang simpan tuk sok. Haaa..sebenarnya cik nolie suka wat kuih yg boleh di frozenkan. Kuih keria pun boleh di frozenkan gak tapi kena tau cara nya. Selalu gak cik nolie wat kuih keria ni tapi x penah nak post..hehe..biasa la lupa amik gambar. Kali ini ada masa amik gambar jadi cik nolie post la resepi..ni pun resepi agak2 je..almaklum selalunya camtu.. ini pun gambar x memuaskan..huhu.

Kuih keria tanpa sira..peberet cik nolie



Bahan-bahannya:

500g keledek (buang kulit, potong sedang2)
sedikit garam kasar
air secukupnya
3 cawan tepung gandum (agak2 hingga doh lembut x melekat)


Cara membuatnya:

Basuh bersih keledek dan rebus sehingga empuk. Toskan air dan lecek hingga hancur. Sejukkan. Kalau ada serat2 tu buangkan.

Setelah betul2 sejuk.. Masukan tepung sedikit demi sedikit dan gaul keledek hingga menjadi doh yg lembut dan x melekat. Jaga2 jgn terlebih tepung ..nanti liat.

Dah siap..tarraaaa



Boleh la digoreng hingga kekuningan dan sejukan.

Cara makannya:

Cara biasa sira ngan gula. Panaskan kuali dgn api yg kecil. Masuk kan lebih kurang 5 sudu besar gula ..biarkan cair sedikit..masukan sedikit air. Bila dah cair dan menggelegak..masukan kuih yg dah digoreng tadi..gaul cepat2. Angkat dan sejukkan.

Cara cik nolie makan pelik skit..hehe

X suka sira gula sbb manis sgt. Makan camtu je. Kadang2 cicah air gula melaka. Sabrina lagi brutal cicah cili sos..huhu.



No comments:

Post a Comment