Sunday, February 5, 2012

KUIH KETAYAP @DADAR

Assalammualaikum,

Hari ni tetiba je terajin lak masak inti manis untuk stok. Cik nolie suka wat inti sendiri sbb kalau beli orang buat manis sangat..eeee x bape suka.  Emmm mcm2 kuih dah ada dalam pale cik nolie ni tapi baru teringat dah lama x buat kuih ketayap aka kuih dadar/gulung. Bahan2 suma dah ada. Boleh gak hubby bawak g surau makan dgn kengkawan dia. Ni cara cik nolie le..sapa2 nak cuba boleh je.


Kuih gulung yg dah siap - kalau nak hijau lagi tambah la pewarna hijau


Bahan-bahan intinya:

2 biji kelapa (putih je)
2 ketul sedang gula kabung
1/2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
2 sudu besar tepung gandum

Masak gula kabung, daun pandan bersama air hingga hancur. Panaskan kuali dan tapis air gula tadi kedalam kuali. Masukkan garam dan kelapa. Kacau rata. Masak hingga hampir kering dan taburkan tepung gandum. Kacau hingga rata dan masak hingga betul2 masak. Angkat dan sejukkan.

kalau nak kaler hitam guna gula merah..hehe

Bahan-bahan untuk kulitnya:

4 cawan tepung gandum
6 suku cawan air
10 helai daun pandan (kerat2 dalam 2in)
2 sudu kecil garam

Kisar daun pandan bersama 3 cawan air. Tapis kedalam tepung yg telah digaul dgn garam. Kacau rata. Masukan pula lebihan air tadi dan kacau rata lagi.

Masukkan adunan kedalam blender dan blend. Tapis menggunakan tapis kelapa. Buat hingga adunan habis.

Taraa..ni la rupa adunan tu.



Cara memasaknya:-

Panaskan kuali. Sapu minyak menggunakan daun pandan yg disimpul.

Tuangkan adunan dan gelek dgn senduk hingga nipis cam ni.



Bila dah masak cam ni angkat dan letak atas tutup periuk.




Letak inti dan lipat kedua2 bahagian tepi dan gulung dari bahagian bawah ke atas.


Siap..buat hingga habis adunan. Lihat gambar paling atas.

p/s: Kuih kali ni pucat sbb xcukup hijau sbb masa masak ni pewarna hijau dah abis..huhu



No comments:

Post a Comment