Monday, November 29, 2010

GORENG TEMPE & TAHU BERKICAP

Hehehe..ini la masakan paling sempoi cik nolie selalu masak..especially masa bulan pose waktu sahur. Paling senang dan cepat tapi mesti cari tempe dan tahu yg baru dan freshhh baru ngancam dia punya rasa.

masa amik gambar ni ..ni jer yg tinggal..laju disambar geruda..haha

Bahan-bahannya:-

2 bungkus tempe (yg dalam plastik tu~mesti putih dan fresh)
3 ketul tahu putih (potong 6)
~ Tempe dan tahu di potong2 cam dalam gambar di atas dan goreng garing

1 biji bawang besar (hiris2)
4 biji cili kering (potong2 dalam 3cm)
sejemput ikan bilis (mesti yg lepas goreng ..garing)
Kicap manis secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara membuatnya:-

Amik sikit minyak goreng tempe dan tahu tadi (agak2) dan panaskan. Tumis bawang, cili kering dan ikan bilis hingga garing...masukkan semula tempe dan tahu yg telah digoren tadi.. Renjis2 kan kicap manis cap kipas udang hingga rata menyaluti tempe dan tahu. Kacau sebati dan boleh la diangkat dan dihidangkan..senangkan.

No comments:

Post a Comment