Monday, November 29, 2010

KARI AYAM PEKAT (MIL RECEIPE)

Kari ayam one of my specialty. Resepi kari ayam pekat ni mak mentua yang ajar. Kari mak mertua mmg sedap dan disukai ramai sebab kalau time raya..itu la juadah yg org dok kejaq bila dtg rumah mak. Bezanya kari ni letak kerisik..tu sbb rasa dia lain sikit. Selalu gak cik nolie wat kalau time raya atau hari2 besa..makan ngan nasi boleh, nasi impit boleh..roti jala boleh..apa2 pun boleh la..



Bahan-bahannya:-

1 kg ayam (lebih kurang 8 ketul)
6 biji kentang (potong 2 atau 4)
3 biji cili kering (potong ~ 1in panjang)
1 biji bawang besar (hiris)
3 biji bunga lawang (*)
1 btg kayu manis (*)
3 biji buah pelaga (*)
2 pelepah daun kari (amik daun jer)
2 batang serai (titik saja)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
2 inci halia (tumbuk)
10 sudu penuh rempah kari (capnya mesti babas) + 1 1/2 cawan air
1/2 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
(kalau pakai santan kotak~1 kotak santan + 1 1/2 mangkuk air)
1 sudu besar penuh kerisik
garam kasar secukup rasa
5 keping saiz kecil asam keping
2 1/2 senduk minyak


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis rempah (*), daun kari, cili kering, bawang hiris dan serai. Masukan pula bahan2 yg ditumbuk. Goreng hingga garing dan naik bau, masukan rempah kari yg telah dibancuh dengan air. Kacau hingga naik minyak..kecil kan api dan masukan ayam.dan kentang. Kalau kering sgt..masukan sedikit air. bila ayam dah kecut sikit..masukan santan cair. Biar menggelegak hingga kentang empuk.

Masukan santan pekat, kerisik, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau hingga rasanya sebati. Biasanya cik nolie biar agak pekat..boleh la diangkat. Kalau x suka pekat...tambah ler air panas ye.

No comments:

Post a Comment