Assalammualaikum,
Bulan puasa hampir menjelang. Teringat pulak kat resepi member masa keje petronas dulu yg kitorang panggil 'Kak Long'. Stew ekor yg kak long buat mmg superb. Alhamdulillah dia x kedekut dgn resepi so cik nolie dapat le belajar dgn dia cara wat stew ni. Mmg sedap makan dgn roti perancis/nasi impit. Tadi cari punya cari resepi ni akhir nye jumpa. Saja je cik nolie post kat blog ni takut hilang. Cik nolie pernah buat sekali dulu masa duk kat KL. Habis licin satu piuk..hehe. Cuma kat blog ni x de gambar la sebab belum masak dan belum ambil gambar. Sapa2 nak cuba sila la ye. Nanti kalau dah masak dan boleh ambil gambar cik nolie update...ngeh3.
STEW EKOR LEMBU:
Bahan-bahan
2 kilo ekor lembu
10 biji bawang Puteh
2 peket rempah soup adabi
½ peket rempah kari (rempah daging adabi)
½ botol tomato sos
3 biji buah tomato ( dibelah 6 )
1 kilo ubi kentang
2 biji carrot
1 peket kecil sayor campur (campuran kacang pies+carrot+jagung)
4 in halia
1 sudu teh jintan manis
2 kayu manis
1 peket kecil bawang goring
2 sudu minyak untuk menumis
Secekak daun sop
Garam secukup rasa
1 peket kecil bawang goreng
Cara memasak:
1. Ekor direbus hingga lembut.
2. Halia diketuk dan masukan dalam rebusan.
3. Carrot dipotong 2 in dan masukan direbusan
4. Bahan tumisan:
- Bawang Puteh ditumbuk
- Rempah soup + rempah kari
- Jintan manis + kayu manis
5. Bahan tumisan dituangkan dalam rebusan
6. Masukan tomato sos dalam rebusan
7. Masukan bawang goring kedalam rebusan
8. Ubi kentang di rebus asing dan dibuang kulit, dibelah dua dan dimasukan ketika dihidang
8. Daun soup dipotong rampai dan ditabur diatas hidangan
9. Taburkan bawang goring ketika dihidang.
No comments:
Post a Comment