Sunday, April 15, 2012

NAGASARI SIMPLE VERSI CIK NOLIE

Assalammualaikum,

Hari ni tetiba rajin la pulak nak wat kuih tuk minum petang. Kebetulan ada santan lebih buat agar-agar santan. Tepung beras pun ada. Pisang pun ada..emmm teringin la plak cik nolie nak wat nagasari. Respi ni amik kat tenet tapi dah pernah experimen dan diubah suai sbb resepi asal x brapa betul..hehe. Lagi satu original resepi guna daun pisang tapi sbb malas nak cari cik nolie ubahsuai la resepi ni ikut cara sendiri. Bak kata Kak Fauziah aka G 'kita yg buat dia'...hehe.



Bahan-bahannya:-

1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2-3 biji Pisang Raja (cik nolie guna pisang berangan je..hehe..asal boleh)

Cara membuatnya:-

Campur tepung beras, tepung jagung dan santan. Kacau rata dan tapis. Masukan dalam periuk.

Masukan garam dan gula dan kacau hingga likat. Tutup api.

Panaskan pengukus. Tuang adunan tadi dalam loyang dan aturkan pisang diatasnya cam dalam gambar. Kukus selama 20-30min. Penutup kukus kena di balut dgn kain tuk mengelak air jatuh atas kuih.

Lepas 30min...taraaaa dah masak..sejukkan atau blh makan panas2 dgn cara ceduk je ke dalam piring cam kat bawah ni.



Peringatan:-

Resepi ori adalah letakkan sedikit adunan tadi atas daun pisang yg telah dilayur. Letak kan pisang yg dipotong serong panjang. Lipat daun berisi tepung tadi cam lepat tapi lebar 4 segi dan buat sampai habis. Lepas tu kukus selama 30min.

No comments:

Post a Comment