Saturday, April 21, 2012

KEK CAWAN LOBAK MERAH SEMPOI

Assalammualaikum,

Hari ni balik seminar semangat la sangat..hehe. Mmg dah plan minggu ni nak wat kek lobak merah. On the way balik seminar singgah le beli lobak merah.

Lepas magrib tadi cik nolie pun kuarkan semua barang2 dan godek2 ikut resepi yg my beloved mum bagi aritu. cuma sbb x bape suka nenas so cik nolie x le letak. Respi mak ni x de letak kacang walnut cam respi kek lobak merah yg biasa tu. Tu sbb cik nolie cakap sempoi..sonang sgt buatnya. Lebih kurang je dgn respi kek lobak merah yg lain kot cuma respi ni kiranya termasuk kategori kek sihat..kurang manis dan kurang lemak..hehe. Kalau nak cuba sila la..kek dia mmg gebuzz sgt.

kali ni cik nolie cuba wat kek cawan lobak merah lak

Bahan-bahannya:-

4 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak jagung
1 sudu teh bikarbonat soda
2 sudu teh baking powder
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan lobak merah (di sagat)
1 cawan nenas dalam tin (optional-tos dan potong kecik) -cik nolie x letak

Cara membuatnya:-

Pukul telur dan gula sampai kembang. Masukkan minyak pukul lagi. Masukan lobak dan akhir sekali tepung yg telah di ayak bersama bikabonat soda dan baking powder.

Kalau nak letak nenas ..last sekali masukan nenas..gaul dan tuang kedalam loyang atau acuan kek cawan cam kat bawah ni. Tabur lebihan lobak merah tadi kat atas dan boleh la dibakar.



Kek cawan ni ciknolie bakar pada suhu 160 selama 24min...taraaaa..siap. Kalau nak sedap hias la atas dia dgn lemon cream cheese. Sbb kek ni x berapa manis leh gak makan ngan madu..yum3.


2 comments:

  1. Replies
    1. Mmg senang kesuma angsana..main campak2 je pun jadi..chewah..cuba la..kalau nak sedap tambah la walnut yg dipanggang dan dihancurkan.

      Delete