Friday, January 27, 2012

UDANG MASAK TEMPOYAK

Assalammualaikum..

Emmm orang perak kalau x makan tempoyak mmg le ada yg x kena..hehe. Cik nolie mmg suka tempoyak..makan mentah pun boleh..masak pun boleh.

Bonda cik nolie byk juga mengajar cik nolie resepi berasas kan tempoyak ni..cam masak lemak tempoyak dan asam rebus tempoyak.

Kali ni cik nolie nak post resepi masak lemak tempoyak udang cara orang perak (kata bonda le).

ni versi guna cili padi

ni versi guna cili kering kisar

Bahan-bahannya:-

20 ekor udang size xxl
2 batang serai - diketuk2 sikit
10 sudu besar penuh tempoyak  
10-15 biji cili padi - tumbuk (ikut suka)/ 2 sudu besar cili kering kisar
1in kunyit hidup - tumbuk (kalau malas letak je serbuk kunyit..hehe)
1 helai daun kunyit - carik2 je
1 mangkuk santan pekat dari 1 biji kelapa 
Garam secukup rasa
Kalau kurang masam tempoyak tu..boleh tambah asam keping


Cara membuatnya:-

Campur je suma bahan diatas dan masak di atas api yg sederhana hingga mendidih. Kacau hingga kuah pekat sedikit dan boleh la diangkat.

Senangkan..


No comments:

Post a Comment