Thursday, January 13, 2011

PENGALAMAN KE SHENZHEN 1

Sejuk betul cuaca skrg ni sbb ari2 hujan. Bila sejuk2 ni teringat la pengalaman ke Shenzhen waktu musim sejuk...huhu. Kiranya Shenzhen, China adalah negara luar yang kedua cik nolie pergi.  Cik nolie pergi masa bulan Januari, 2008 (sama cam skrg). Masa tu x sangka langsung yg bosh akan arah kan cik nolie pergi ke sana bersama Logistic Manager...tapi yelah dah rejki..alhamdulillah. Kitorang kena pergi menghadiri 'conference meeting' kat sana. Seperti biasa seronok campur takut maklum la x boleh bayangkan camne keadaan tempat tu.

Dipendekkan cite, kami mendapat informasi yg keadaan di Shenzhen mmg sejuk sgt..dibawah 10darjah Celcius. Logistic manager suruh bawak sarung tangan tapi cik nolie cakap cik nolie x de dan x sempat nak g beli. Seb baik dia ada spare dan kasi cik nolie pinjam..hehe.

Sedih gak nak tinggalkan sabrina yg masa tu dah berumur 1 tahun lebih..tapi demi tugas..kena gak pegi...chewah. Kami bertolak ke Shenzhen menaiki Shezhen air yg lebih kurang besar Air Asia jer. Kapal pun cam dah lama jerr..berdoa jer masa tu mudah2an selamat..hehe..alhamdulillah selamat sampai kat Shenzhen. Masa kat airport jumpa org cina islam yg sama2 naik Shenzhen air pakai baju berlapis2..uikss sejuk sgt ke nih..risau dah. 

Naik flight ok jer cuma makanan x mcm naik chathay pacific..huhu..x pe la..janji ada makan. sampai kat airport ..tengok airport dia kecik jer x macam airport HK. Senang skit..haha. Keluar je dari kapal terbang...ya allah..sejukkkknyaaa...pas tu ada gerimis lak..ya allah..cik nolie dah rasa gigil dah..seb baik pakai sweater. Masa ni kawan cik nolie suruh cepat2 pakai glove..chewah.  Kemudian berlari2 kena kejar bas transit..x dpt duduk..berdiri jer..pas tu cam ikan sadin..haha..x kisah la..janji sampai. 

Keluar dari airport seb baik dah ada travel agent tunggu kitorang dan hantar hotel ngan keta. Masa g ni cik nolie x de kamera..harapkan kamera kawan jer masa tu..tensen gak x dpt amik gambar. Nampak cuaca kat luar gelap dan berkabus..pas tu cam ari hujan yg diorg panggil 'mist'. Membangun gak Shenzhen ni rupanya tapi x segah HK.

Sampai kat Hotel..check in. Pintu x leh bukak lak..huhu. Hampeh tul..terpaksa panggil kawan cik nolie tolong..rupanya ada cara tersendiri nak buka pintu tu..terlebih changgih x mcm hotel malaysia yg cik nolie penah pergi...huhu..perak sungguh cik no.

Kawan cik nolie pesan suh siap cepat nak g jalan2 cari makan..risau gak ada ke makanan halal kat cini. Sejuk punya psl cik nolie x mandi..haha. Kitorang g jalan2 kat sekitar hotel..cuaca mmg sejuk gilez.  Pastu diorg nyer sistem jalan cam koboi town. Keta laju2..masa lintas jalan terpaksa berlari elak kete..haha.

Akhirnya pusing punya pusing kitorang jumpa pizza hut. Tawakal je la masa ni..makan seafood pizza..ada bunga dari laut..cantik dan berbuai2 (x penah jumpa kat sini)..sedap gak..rasa ikan tapi x sempat amik gambar..haha.

Pastu jalan2 sekitar kawasan sebelum balik ke bilik. Yang menarik masa ni cik nolie jumpa pokok limau tahun baru cina yang saiz lebih besar dari yg selalu tgk kat Malaysia ni (tengok ler gambar kat bawah ni) masa on the way balik ke hotel.


Sampai kat bilik cuaca mmg sejuk gilez. Lepas mandi..dah rasa kejung kaki..huhu. Malam tu kawan ajak g dinner pun cik nolie x g sbb x larat sgt .. sejukkk so dia g sorang2 jer. Lagi pun perut kenyang lagi. Malam tu call abe..sabrina x nak tido tercari2 cik nolie..huhu..sedihnya.

Sok pagi2 kitorang dah siap dan g sarapan kat bawah..tgk2 keliling yang cik nolie boleh makan cuma telur rebus dan roti bakar..sabor je la..seb baik ada pisang montel..ok la tu..lapik perut..seb baik kejap..kalau x bisa kurus..haha.

Abih bekpas terus g tempat 'conference'..seb baik conference cepat abih..cik nolie dah ngantuk gilez dengar speaker tu cakap..huhu. Lepas conference diorg ada lunch. G la turun kat tempat makan. Hotel mmg kelas..6 star tapi makanan x leh makan sbb x halal..suma ada ba alif ba ya..aduyai..padahal kitorang dah informed sebelum dtg...huhu..last2 kawan cik nolie cari pengajur dan kasi tau masalah kitorang. Masa tu ada 2 lagi melayu yg sama2 kat conference tu..org melaka gak. Diorg minta maaf dan janji masakkan vegetarian food tuk kitorang..huhu..sabar je la..seb baik lauk2 tu sedap..hehe..walaupun sayur je suma nya.

Lepas makan kitorang balik hotel. Rehat jap..siap balik dan kuar semula jalan2..wah mentang2 ada masa psl sok baru kitorang flight balik.  Tempat yg kitorang tuju ialah 'Window of the World'..risau gak masa dah suntuk takut x sempat..tapi redah jer la.

Cantik tempat tu...pas tu lak cuaca lak sejuk..terasa tul cam kat luar negara..hehe. Kat sini cik nolie letak beberapa gambar yg diambil oleh kawan cik nolie masa kitorang kat 'Window of the World'.





Disebabkan kawasan tu besar sangat dan x cukup masa..maka cik nolie dapat lawat separuh kawasan jer..huhu..terasa ruginya...tapi x pe la..merasa gak masuk dan melihatkan. Kat bawah ni beberapa tempat yg cik nolie lawat masa tu. Sebenarnya sebab hari dah gelap..jadi bila gelap mmg x nampak miniature tu..dah tu lak sunyi..org x ramai..seram u..haha.


yg ni cik nolie lupa..tapi mmg salut org yg buat miniature ni..

ni kat candi borobudur miniature..seram gilez tempat nih..huhu

ni kat depan taman Jepun..cantik tapi menyeramkan dengan suasana yg dah nak malam.huhu

Last sekali sebelum balik kitorang tgk show..masa ni baru kui 7 jer tapi dah gelap gilez..best gak show tu..x sempat abih kitorang bla..dlm kui 8..dah x larat nak tunggu sbb sejuk sgt..dah ler panggung terbuka..haha.  On the way balik jumpa ler org Malaysia..beramah mesra le sekejap..keh3..biasa la tu kalau g luar negarakan.

Masa kat sini cik nolie beli topi serkup sbb tinge dah berdengung .. sejuk sgt..chewah. Peh tu beli gelang magnet...tawar punya tawar dpt ler murah skit..

ni kat tangga turun dari panggung terbuka tu..masa ni ler jumpa org malaysia..hehe

Dalam pada tu sempat gak singgah kat kedai2 yg jual survenior lagi tapi tgk2 jer..x beli pun..sbb bendanya sama jer.

x beli barang x pe..yg penting posing..keh3

Balik hotel sebenarnya dekat je tapi kitorang naik teksi dalam 10min jer sbb x sanggup jalan kaki sejuk2 nih..hehe.  Sampai kat hotel..cik nolie cepat2 mandi walaupun sejuk..hehe...dah satu ari berjalan. Lagi pun nak g dinner lak.  Seb baik tempat makan dekat jer..dlm 10minit jalan kaki. Kat sini byk berjalan..exercise..hehe..lagi pun cuaca sejuk x terasa penat..keh3.

Kitorang makan kat pizza hut gak..sbb itu jer yg konpiden nak makan. Kali ni cik nolie makan spagethi with salmon and asparagus..ok la.

Lepas makan kitorang jalan2 kat sekitar kawasan tu..diorg panggil tempat tu 'mermaid' apa tah..lupa sbb ada sculpture mermaid besau kat situ.

Banyak kedai2 kecil jual barang survenior..beli la serba skit...tapi yg bengkek tu kat sini gelang magnet tu lagi murah..huhu..sabor je la.


ni kat depan kapal yg kat dalam dia restauran besau

ni kat kawasan gerai2 yg jual mcm2 barang..kena pandai tawar..mmg murah

ni kat sculpture mermaid..gelap sgt..x bape nampak..hehe

ni kat depan kedai jual barang jade & pelbagai..x masuk pun..posing jer..haha

Dah selesai sumanya..kitorang pun balik ler hotel. Sempat gak tu kitorang posing depan hotel..haha.


Kat hotel sebelum tido tepun hubby...sesekali berjauhan2 ni terasa rindu2annya..hehe. Kesian dengar sabrina x nak tidur tercari2 cik nolie..ala bb umi..seb baik ler 2 malam jer.

Sok pagi2 kitorang dah siap..cepat2 sarapan peh tu nak g airport. Aduyai masalah la pulak sbb cuaca buruk sgt so teksi susah nak dapat. Doa punya doa alhamdulilah dpt gak kitorang teksi..tapi dalam kelam kabut tu cik nolie dah tertinggal glove dalam teksi..huhu..seb baik kawan cik nolie x marah.

Nak g airport tu lak jalan jem..aduh risaunya..takut x sempat jer.  Sampai airport pulak sudah tersalah terminal..aduyai..kena berlari lak nak kejar masa. Seb baik la kawan cik nolie punya la baik..dia tolong bawak beg dan suruh cik nolie lari ikut dia..adus semput napas ku..huhu. Terima kasih byk2.

Akhirnya setelah melalui pelbagai halangan kitorang dpt gak naik fligt. Masa balik kitorang naik air asia.. x kisah la..janji sampai. 1st time ni cik nolie naik air asia..ok la..not bad (sebelum ni dgr mcm2 cite org)...cuma kena le rebut kusi..haha.

Sampai LCCT hujan la pulak..siap berpayung2 lagi. Kitorang balik melaka seperti biasa naik kereta sewa..singgah makan jap..peh terus balik rumah...syiokknya..especially dapat cium bb ku sabrina..hehe.

Selesai sudah...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment