Monday, January 17, 2011

KURMA AYAM

Semenjak duk umah baru nih..bzz skit la..tu yang cik nolie dah jarang dapat post resepi kat blog. Resepi dan gambar mmg dah ada..nak post nya x de masa..hehe.  Macamana pun ini ialah resepi 'ayam masak kurma'..teringin sgt nak makan sbb dah lama x masak. Semangat  masak kat rumah baru ler nih..hehe. Resepi ni bonda cik nolie yang ajar. Sesiapa yang nak cuba..sila la ye. Resepinya seperti dibawah:-




Bahan-bahannya:-

6 ketul ayam
4 biji kentang (belah 8)
5 ulas bawang merah (hiris2)
4-5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
2 batang serai (titik jer)
5 tangkai cili kering
1 pelepah daun kari (optional)
1 biji bawang besar holland (belah 6)
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 bungkus kecil serbuk kurma adabi (campur sedikit air)
sedikit minyak untuk menumis
1/2 kotak santan / 1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
1 sudu kecil garam kasar (masin ikut rasa masing2)
2 keping asam keping


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis bawang, rempah tumis, serai dan cili kering  hingga garing. Masukan rempah kurma. Tambah air jika masih kering. Kacau hingga naik minyak, masukan ayam, bawang besar dan kentang.

Kacau hingga ayam betul2 sebati dgn rempah..boleh la masukan air secukupnya.
Bila kentang dah empuk, masukan santan, garam dan asam keping. Kacau hingga masak dan boleh la diangkat.

No comments:

Post a Comment