Tuesday, December 7, 2010

RENDANG CILI PADI DAGING

Selalunya masa hari raya cik nolie wat rendang minang. Kalau waktu biasa2 cik nolie wat rendang biasa (guna cili kering) jer...tetiba2 lak teringin nak cuba rendang cili padi. Yang lain sama je ngan rendang biasa..cili jer tukar cili padi. Itu pun sebab ada kawan opis mengidam nak makan. Cik nolie wat la..x nak hampakan kawan..hehe. Sambil tu sendiri pun nak makan gak..keh3. Resepinya seperti dibawah...


Bahan-bahannya:-

1kg daging (lebih elok daging btg pinang)
segenggam cili padi (*) (lebih kurang 35 biji~nak pedas lagi leh tambah..hehe)
20 ulas bawang merah (*)
10 ulas bawang putih (*)
2 inci halia (*)
2 inci lengkuas (*)
2 inci kunyit hidup (*)~leh tukar ke 1 sudu besar serbuk kunyit adabi
5 batang serai (*)
2 batang serai (ketuk2 jer)
2 helai daun limau purut (carik2 jer)
2 helai daun kunyit (hiris halus)
1 sudu besar gula
2 biji kelapa (1 mangkuk santan pekat..2 mangkuk santan cair)...kalau santan kotak ..guna 1 kotak jer sebagai santan pekat ~ masukan masa akhir..sebelum tu tambah air je sampai daging lembut)
2 keping asam keping
4 sudu besar kerisik
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Hiris dan kisar bahan-bahan bertanda (*) dan tumis hingga garing. Kemudian masukan daging, gula dan serai yg diketuk tadi. Biar hingga air daging agak kering. Kacau sekali2.

Masukan pula santan cair dan biar hingga daging empuk (kalau x empuk gak..leh tambah air dan biar lagi hingga daging empuk).

Akhir sekali masukan santan pekat, kerisik, daun limau purut, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau hingga agak kering dan sebati. Tabur daun kunyit dan kacau lagi.

Cukup kering dan cantik masaknya (naik minyak) boleh la diangkat.

No comments:

Post a Comment