Sunday, November 21, 2010

IKAN TONGKOL MASAK KICAP

Ikan tongkol lagi? Ya la..saja je ..tgk ada lebihan ikan tongkol tu cik nolie masak la masak kicap untuk sabrina. Ikan tongkol ni sedap kalau masak kicap.  Kat rumah ni budak2 mmg suka masak kicap. Sapa2 nak cuba masak kicap style cik nolie silakan lah ye. Nak tukar ikan lain pun boleh.


Bahan-bahannya:-

5 keping bahagian tengah ikan tongkol (garam & kunyitkan pas tu goreng garing)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1/4 inci halia (hiris jer)
1 biji bawang besar (potong bulat)
4 biji cili hijau (belah 2)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
2 sudu besar kicap pekat
6 sudu besar kicap manis
1 1/2 cawan air asam
minyak untuk menumis
*kalau masih kurang masin boleh la tambah garam secukup rasa


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis lada hitam, bawang putih, halia dan cili hijau. Masukan kicap pekat & kicap manis. Masukan bawang besar tadi..kacau dan masukkan ikan. Kacau rata. **Peringatan: Kalau ikan yg jenis hancur..masukan kemudian bila kuah sudah mendidih.

Akhir sekali masukan air asam dan garam secukup rasa. Biar mendidih..boleh la diangkat dan dihidangkan.

Senang jerr..

No comments:

Post a Comment