Sunday, November 21, 2010

GULAI 'NASI DAGANG' IKAN TONGKOL (RESEPI BONDA)

Masa cik nolie dan hubby g Tesco Cheng tu ..ada lak ikan tongkol fresh tapi x bape besar. Hubby cik nolie beli dan suruh cik nolie wat gulai ikan tongkol cam gulai tuk nasi dagang tu. Hari tu kawe cik nolie ..gee ada kasi resepi tapi tertinggal lak kat opis...apa lagi tipun bonda ler...seb baik dpt resepi..besa la bonda.. kena la agak2..hahaha..x pe mai kita cuba..Ramai orang cakap kena guna rempah yg beli kat kelantan or terengganu baru ada ummpphh tapi dah darurat cam sekarang apa2 jer la..janji jadi gulai kan. Lagi pun cik nolie makan ngan nasi putih jer bukan nasi dagang..haha. Mungkin ada x sama ngan resepi asal sbb bonda cik nolie pun suka modified resepi..hehehe.


Bahan-bahannya:-

1 ekor ikan tongkol (direbus dulu dgn asam keping)
3 ulas bawang putih (*)
2 biji bawang besar (*)
2 inci halia (*)
2 inci lengkuas (*)
1 batang serai saiz kecil~hiris (*)
3 sudu besar cili kering yg telah direbus dan dikisar (nak pedas lebihkan ler cili)
1 1/2 senduk rempah kari (cik nolie guna babas so x yah letak kunyit)
Santan pekat readymade (2 ringgit)
2 keping asam keping (tuk kuah)
Garam secukup rasa...
Sedikit gula (kalau suka..cik nolie x letak gula sbb santan tu pun dah manis..hehehe)

Cara membuatnya:-

Ikan direbus dgn 4-5 keping (saiz sedang) asam keping dan sedikit garam hingga ikan keras (air agak2 menenggelamkan ikan). Kemudian angkat ikan tu dan ketepikan.

Sementara tu kisar bahan (*) dgn sedikit air dan campurkan dgn air rebusan tadi (jgn byk sgt). Masukan santan pekat, cili kisar, rempah kari, asam keping dan garam secukup rasa.

Kacau hingga menggelegak (jgn sampai pecah minyak). Masukan semula ikan tadi. Kalau suka boleh tambahkan cili hijau.

Taraa..dah siap.

p/s:mcm2 versi gulai nasi dagang ni..ada yg letak rempah jintan suma tu..ada yg letak lada hitam dan cili padi..tapi yg kat sini style cik nolie..hehehe

Boleh juga di gantikan dgn ayam.

No comments:

Post a Comment