Friday, October 22, 2010

NASI BERINGIN

Resepi ni peninggalan ayahanda cik nolie.  Dia mmg pandai masak...nasi beringin ni mmg specialty dia dan boleh dikatakan kalau time kenduri mesti masak nasi nih. Nasi ni juga kitorang gunakan bila nak makan nasi ayam sbb nasi ni x muak compare dgn nasi ayam yg dimasak dgn stok ayam..hehehe.



2 Pot beras (basuh & toskan)
3 Pot air
2 sudu besar marjerin
1 sudu minyak
6 ulas bawang merah-hiris
5 ulas bawang putih-hiris
1/2 inci halia-hiris
2 batang serai-titik jer
1 helai daun pandan
sedikit rempah tumis

Panaskan marjerin & minyak. Kemudian tumis rempah tumis & bahan2 yg dihiris serta serai & daun pandan.  Bila naik bau..masukkan air.
Bila air dah menggelegak, masukkan beras.
Biar dah kering air, kecilkan api dan biar hingga nasi masak.

SIAPP!!

Nasi ni biasanya cik nolie makan dgn ayam goreng berempah/ayam masak merah. Kadang2 tu makan dgn udang masak rempah. Jgn lupa salad tahu.

No comments:

Post a Comment