Thursday, August 25, 2011

KEK NASI 'PUNTEN'

Emmm..ari ni lagi 4 hari nak raya..alhamdulillah. Tiba2 teringat nak post resepi kek nasi atau punten. Resepi ni cik nolie belajar dari kawan 'org jawa'. Mula2 makan eh..sedapnya..terus minta resepi..hehe. Nak buat pun senang jew..lebih kurang cam nasi impit. Kata kawan cik nolie ada kuar resepi ni kat tv tapi cik nolie x perasan lak. Ni versi kawan cik nolie. Lawannya dengan sambal bilis cili padi becak2..sedap makan waktu sarapan pagi. Resepi nya seperti dibawah:-










Bahan-bahannya:-

1 cawan beras (dibasuh dan toskan)
3 cawan air (kalau nak lembut lagi/beras jenis kembang tambah 1 cawan lagi)
1/3 bahagian dari 1 biji kelapa parut (ambil putih saja)
garam secukup rasa


Cara membuatnya:-

Masukan beras, air dan sedikit garam dalam rice cooker dan masak hingga lembut.

Bila dah cukup lembut dan masak, masukan kelapa dan gunakan cawan plastik dan lenyek2 nasi dan kelapa tadi hingga hancur.

Kemudian masukan ke dalam bekas dan lapik atas nasi tadi dengan plastik dan tekan2 hingga mampat dan biarkan sejuk.

Masukan dalam peti sejuk kalau suka dan biar hingga esok pagi boleh la dihidangkan bersama sambal bilis cili padi...emmm..yum3.


No comments:

Post a Comment