Sunday, June 19, 2011

MEE UDON MASAK LADA HITAM

Hari ni cik nolie masak resepi baru. Sebenarnya nama resepi ni black pepper mee. Cik nolie makan kat satu restoran cina kat Tampin. Masa makan tu cik nolie belek dan rasa betul2..bukan apa nak wat sendiri..hehe. Tanya kat tukang hidang tu mee tu mee udon. Biasanya cik nolie wat sup je mee udon..rupa2nya boleh goreng...ish3. Alhamdulillah hari ni cik nolie berjaya mengexperimen resepi tu ikut cita rasa cik nolie. Nak kata sama tu x pasti la tapi yg penting sodap dan family suka. Cuba la ye. Mee ni sedap makan masa panas2 tau.


Bahan-bahannya:-

600g mee udon
3 keping dada ayam (potong ikut suka)
1 tin cendawan butang (basuh dan hiris nipis)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2 sudu kecil lada hitam yg telah ditumbuk halus
1 biji capsicum (potong ikut suka)/kalau x de..lada merah pun boleh
5 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-

Panaskan minyak. Tumis bawang tumbuk dan lada hitam hingga naik bau. Masukan ayam. Kacau sekejap dan masukan sos tiram dan kicap. Kacau rata.

Masukan cendawan dan lada potong dan kacau lagi. Akhir sekali masukan mee udon yg telah dibasuh terlebih dahulu. Kacau rata...masukkan garam secukup rasa dan kacau lagi.

Boleh la diangkat.

No comments:

Post a Comment