Friday, May 20, 2011

SAMBAL TELUR PECAH



Assalammualaikum,

Kalau nak tau ni la lauk paling sempoi dalam menu cik nolie. Lauk wajib waktu sahur kalau bulan pose. Senang je buatnya. cuba la ye.

Bahan-bahannya:-

4 biji telur
9 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar (potong bulat)
2 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
sejemput ikan bilis (tumbuk)
Minyak untuk menumis (agak2)
2 cawan air
1/2 sudu asam jawa adabi
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam/secukup rasa

Cara membuatnya:-

Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar, gula dan bawang besar. Kacau hingga garing, masukkan air, asam jawa dan garam secukup rasa.

Biarkan mendidih, pecahkan telur dan masukkan satu persatu. Biar telur masak bahagian bawah sebelum terbalikan. Bila cantik telur dan sambal cantik masaknya, tutup api dan boleh la dihidangkan..wallaaa..senangkan.  Sedap makan bersama nasi putih /roti/lempeng...hehehe.

No comments:

Post a Comment