Monday, April 11, 2011

SOTONG MASAK KARI PEKAT

Resepi ni olahan cik nolie lepas dah x tau nak masak apa sotong tu. Kuah dia pekat skit dari kari besa dan santan pun sikit je. Cuba la ye.



Bahan-bahannya:-

1 kilo sotong (buang isi perut je dan bersihkan, pale buang mata tajam je)
sedikit rempah tumis tiga sekawan (kayumanis, bunga lawang & buah pelaga)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1inci halia muda (tumbuk)
1 batang serai (titik je)
3 biji cili hijau (belah 2 je)
1 biji bawang besar (potong bulat je)
2 bungkus kecil rempah kari ikan babas
minyak secukupnya untuk menumis
1/2 kotak santan segera
1 1/2 cawan air
1-2 keping asam keping
garam secukup rasa
Sedikit daun sup dihiris tuk hiasan dan penambah rasa


Cara membuatnya:-

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis, bahan tumbuk, serai dan cili hijau hingga naik bau. Masukan rempah dan 1/2 cawan air. Kacau hingga naik minyak dan masukan sotong dan bawang besar. Kacau rata. Bila agak kering, masukkan santan kotak dan baki 1 cawan air tadi. Masukan asam keping dan garam secukup rasa. Biar hingga mendidih, angkat dan taburkan daun sup diatasnya. Walla..dah siap.

No comments:

Post a Comment