Wednesday, December 8, 2010

ROTI GORENG BERINTI

Resepi ni cik nolie dapat dari email kawan cik nolie, Masliza. Resepi dia lebih kurang cam aiskrim goreng gak cuma roti ni di goreng dulu pas tu baru isi inti. Cam poket gitu. Rasanya resepi ni dia dpt kat tenet..mmg kreatif org yg wat resepi nih. Bagaimana pun resepi ni hanya disertakan gambar (gambar kat sini adalah gambar asal) dan cik nolie olah mengikut kefahaman cik nolie..hehehe. Apa2 pun kepada sesiapa yg nak cuba tu, resepi dan cara-caranya seperti berikut...
ni gambar roti goreng berinti yg dah siap..tinggal ngap jer

Cara-cara membuat inti roti goreng nih:-

Bahan-bahan yg diperlukan untuk memasak intinya
Bahan-bahannya:-

2 keping dada ayam (potong kecil2 cam dlm gambar)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 biji bawang besar (potong kecil2 cam dlm gambar)
1/2 biji capsicum hijau (potong kecil2 cam dlm gambar)
1 sudu besar mayonese atau agak2 ler
1 sudu besar cream cheese atau agak2 ler
1 sudu besar whipped cream atau agak2 ler
Minyak masak secukupnya..
Lada sulah secukup rasa
Garam (kalau nak)

Untuk hiasan:-

Daun salad secukupnya.

Panaskan minyak, tumis bawang putih..pas tu masukan bawang besar dan capsicum.
Kacau hingga naik bau.


Masukan daging ayam dan lada sulah secukup rasa (agak2 ler ye).

Kacau sebati hingga daging ayam kekuningan.

Bila dah garing cam ni...masukan mayonise dan cream

Kacau sebati..resepi asal x letak garam..tapi sapa2 yg nak letak tu terpulang (ikut selera masing2). Dah siap..angkat dan ketepikan.

Sekarang nak sediakan rotinya pula...cara2 nya seperti dibawah. Roti ni nak senang wat siap2.
Dah siap inti baru celup2 dan goreng rotinya..cepat sikit.


Cara-cara menyediakan roti:-

Setiap satu set roti perlukan 2 keping roti.

Gelek la roti tu dgn penggelek hingga betul2 leper seperti di bawah.

Leper cam ni tau.

Amik la cawan yg agak2 muat saiz roti tu. Tekan kuat2 hingga roti putus dan dpt bentuk bulat cam gambar dibawah nih.

Taraa..dah siap rotinya. Masa ni la wat byk2 dan simpan dalam tupperware. Bila inti dah siap boleh la wat langkah seterusnya.


Langkah terakhir menyediakan roti goreng:-

Telur (agak2 la ikut byk roti yg dibuat). Pukul hingga jadi cam atas.
Sediakan juga serbuk roti secukupnya.

Celup roti dalam adunan telur.

Salutkan rata2 dgn serbuk roti.

Pastu goreng hingga kekuning-kuningan.

Angkat dan tos minyak hingga betul2 kering.

Gunting dua roti dan roti akan jadi cam kat atas.

Letak daun salad dan isi la dgn isi yg telah di buat tadi..dah siap untuk dimakan.
Boleh tambah sos cili kalau suka.

No comments:

Post a Comment