Saturday, December 4, 2010

POPIA GORENG STYLE CIK NOLIE (RESEPI BONDA)

Ini resepi popia goreng style cik nolie. Bonda yg ajar dari inti, kulit hingga la ke sos cilinya. Popia goreng mmg sedap tapi biasa org guna kulit beli tapi cik nolie mmg buat sendiri kulitnya. Kuarga cik nolie lebih suka kulit buat sbb lebih tebal, sedap dan garing bila digoreng.  Cik nolie dah buat popia ni dari umur 15 tahun lagi (masa zaman jual kuih). Sesiapa yang nak cuba tu silakan la tapi jgn putus asa sbb nak buat kulit ni mmg memerlukan kesabaran yg tinggi. Tapi kalau rasa susah..guna kulit beli je la ye.

ni la rupa popia yg dah siap tapi lum goreng (biasa cik nolie simpan kat freezer..nak makan baru goreng)


Bahan-bahan untuk intinya:

2 biji sengkuang (racik panjang2)
1 biji lobak merah (racik panjang2)
1 mangkuk kecil kacang panjang yg telah dihiris halus dlm 1/2cm
8 ekor udang saiz sedang (buang kulitnya)
4 ulas bawang putih
Sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning (untuk mencantikkan inti)



Tumbuk bawang putih dan udang. Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk. Bila garing, masukkan sengkuang dan lobak merah. Masukan garam secukup rasa dan sedikit pewarna kuning. Kacau hingga inti agak kering, baru masukan kacang panjang. Kacau rata hingga inti betul2 kering, angkat dan sejukkan.


Bahan-bahan untuk kulit:-

1kg tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 sudu kecil garam
air secukupnya
3/4 cawan minyak

bancuhan tepung yg dah siap untuk di perap
 Bancuh tepung dgn garam dan air hingga bancuhannya cam bancuhan cekodok. Pas tu pecahkan telur dan ramas dgn tepung hingga sebati. Akhir sekali masukan minyak dan kacau sebati lagi. Perap adunan selama 2 1/2 jam. Selepas perap buat la kulit seperti cara-cara dibawah.

ni la caranya mengalin tepung diatas kuali leper..tiada minyak diperlukan..mesti nipis tau..

kulit yg dah masak..leh la diangkat menggunakan tangan

taraaaa...dah siap...1kg tepung dpt cam gini ler byk nyer

Cara membuat popia:-


letak inti secukupnya

gulung kulit popia

supaya jadi cam ni..dah siap

Lepas dah siap suma...boleh la di goreng dalam minyak yg byk sehingga garing. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama cili sos (kalau nak wat sos sendiri boleh tgk kat resepi sos cili cik nolie).

No comments:

Post a Comment