Thursday, December 9, 2010

BUBBLY BATTER FRIED PRAWNS (UDANG GORENG TEPUNG)

Ini lagi satu resepi dari Y3K blog (Y3K Recipes Issue no.16 - Jan/Feb 2004. Copyright of Y Three K Publisher. All rights reserved). Senang cakap resepi ni resepi udang goreng tepung la.  Resepinya seperti dibawah dan seperti biasa cik nolie translate ke bahasa malaysia kecuali nama asal resepi.


gambar asal dari blog Y3K
Bahan utama:-

20 ekor udang saiz sederhana (buang kulit dan tinggalkan bahagian ekor je)
(perap udang dengan 1 sudu besar kicap cair selama 5minit..kemudian celur sikit je..dan keringkan)

Bahan-bahannya untuk adunan 'crispy batter':-

160g tepung 'self-raising flour' (ayak)
2 sudu teh 'double action baking powder' (ayak)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perisa ayam
220 ml air
4 sudu besar minyak
gambar asal dari blog Y3K
Satukan tepung naik sendiri, baking powder, garam dan serbuk perisa ayam didalam mangkuk. Kacau rata. Masukan air sedikit demi sedikit hingga habis sambil kacau rata hingga menjadi adunan 'batter'. Akhir sekali masukkan minyak, kacau lagi dan biarkan selama 20 minit.

gambar asal dari  blog Y3K

Panaskan minyak yg secukupnya untuk 'deep fry'. Celup udang yg telah disediakan seperti di atas tadi kedalam 'batter' dan masukan kedalam minyak yg telah panas (kena betul2 panas tau).
gambar asal dari blog Y3K
Goreng udang hingga kekuning-kuningan..angkat dan toskan. Hidang la bersama sos cili.

Dah siap..selamat mencuba.


p/s: udang tu leh gak nak tuko ngan sotong..


No comments:

Post a Comment