Friday, November 5, 2010

ZULFAR

Ini salah satu resepi bonda yang cik nolie paling suka. Cik nolie kalau nak makan mmg kena buat sendiri sebab susah nak jumpa kuih ni di melaka tapi kat KL x tau la pulak ada ke tidak. Kuih ni remeh sikit buatnya tapi rasa..emmmm...x caya kena la buat...hehehe.


Bahan utk inti:-

1/2 kilo ubi kentang (potong dadu kecil2)
1 biji bawang besar (potong dadu kecil2)
3ulas bawang putih (tumbuk)
1/2 paket rempah kurma
sedikit lada sulah
sedikit jintan manis & jintan putih
garam secukup rasa

Panaskan minyak. Tumis bawang putih. Masukan rempah. Naik bau masukkan ubi kentang dan bawang besar. Kacau rata. Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau hingga empuk. Angkat dan ketepikan.


Bahan kulit:-

1/2 kilo tepung gandum
garam & air secukupnya

Satukan semua bahan dan kisar halus. Kepekatan bancuhan sama cam nak buat kuih dadar (ketayap). Masukan serbuk kunyit dan kacau rata.



Cara membuatnya:-


Sapukan minyak di permukaan kuali leper. Tuangkan bancuhan dan canaikan bentuk bulat menggunakan senduk. Biar hingga masak betul dan angkat.



Letak inti dan lipat membentuk empat segi.


Buat hingga habis.





Cara memasak:-

Pukul telur&garam secukup rasa. Celup kuih tadi dan goreng hingga garing.

Hidang bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment