Thursday, November 18, 2010

KUEH TEOW GORENG

Pagi ni x de orang meniaga sbb masih cuti raya..jadi kena la masak. Pikir punya pikir..akhirnya cik nolie goreng kueh teow jer..senang.  Kueh teow goreng style cik nolie ni simple jer dan biasanya kalau goreng kueh teow..cik nolie mesti letak kucai dan taugeh..x suka letak sawi..cam x kena jer rasanya. Ikut masing2 la kan. Resepi seperti dibawah..



Bahan-bahannya:-

2 bungkus kueh teow (cik nolie biasa basuh dulu sebelum masak)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
15 ekor udang besar
1 bungkus bebola ikan jenama mushroom (belah 2)
1 ketul fish cake (hiris nipis)
3 ketul tahu putih (potong 12, letak garam dan goreng dulu)
3-4 sudu besar cili kisar
5 sudu besar tomato sos
1 sudu besar stok ayam maggi (kalau suka)
sedikit sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5-6 sudu besar kicap manis (kalau nak letak lebih pun buleh~agak2 la ye)
1/2 cekak sayur kucai (potong dalam 1in panjang)
1/2 mangkuk taugeh
1/2 cawan air panas (kalau suka basah)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa (kalau perlu)


Cara memasaknya:-

Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili dan goreng hingga garing.

Masukan udang, fish ball dan fish cake. Kacau sekejap.

Masukan tomato sos, stok ayam dan tahu. Masukan pula kucai ..kacau kejap..masukan kueh teow.

Kacau rata. Akhir sekali masukkan kicap pekat, kicap manis, sos ikan, air, garam (kalau masih kurang masin) dan taugeh..

Kacau rata dan boleh la diangkat.

1 comment:

  1. nak letak telur pun boleh tapi selalunya cik nolie letak telur kemudian..

    ReplyDelete